Frederique begon 10 jaar geleden met stage lopen.

Voor werken komt het leren!

Wat is je naam?
Hallo! Ik ben Frederique van Asten.

Wat is je leeftijd?
Ik ben 25 jaar oud.

Wanneer ben je begonnen met werken voor ZorgSaam?
Voor werken komt het leren!  In 2015 heb ik stage gelopen in Bachten Dieke, te Terneuzen op afdeling Somatiek.
3 jaar later ben ik voor Wijkteam Kloosterzande/ Vogelwaarde in de wijkverpleging gaan werken. Dit heb ik 4 jaar met veel plezier gedaan!
Eind vorig jaar zag ik zag een vacature open staan voor de nachtzorg en zo, ben ik, na 7 jaar terug te vinden in Bachten Dieke.

Welke voor opleiding heb je gedaan?
Ik heb mijn opleiding Verzorgende 3- IG behaald. ZorgSaam biedt altijd meer, dus wie weet wat er nog volgt!

Over ZorgSaam
Waar ben je begonnen met Werken Bij ZorgSaam? En waarom?
Ik ben in de wijkverpleging gestart omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. De wijkverpleging biedt dit optimaal.
Ik was benieuwd hoe het zorg thuis leveren mij zou bevallen daar ik hiervoor altijd op een afdeling had gewerkt.
Mijn moeder werkt in het ziekenhuis. De zus van haar oud- collega werkt in Wijkteam Kloosterzande/ Vogelwaarde. Ik heb gevraagd of ik een ochtend met haar kon meelopen. Dit was geen enkel probleem. Na een sollicitatiegesprek en een leuke inwerkperiode reed ik zelf ook rond in de wijk.

Waarom heb je de overstap gemaakt naar je nieuw baan?
Ik heb altijd interesse gehad voor het werken in de nachtdienst. Toen ik deze vacature open zag komen moest ik er natuurlijk voor gaan! Ik heb nu de mogelijkheid om meer week-uren te werken op minder dagen in de week. Dit houdt ook in dat mijn honden mij nu over 24 uur meer thuis zien. Iets wat zij gelukkig helemaal niet erg vinden!

Was hier nog een omscholing voor nodig?
Enkel een cursus BHV. Deze heb ik in de thuiszorg niet nodig gehad. In Bachten Dieke volgt ieder die in de nacht werkt deze cursus.

Wat spreekt je aan in de ouderen zorg?
Iemand ondersteunen daar waar zij dit zelf niet altijd meer kunnen. Werkgeluk en zorgzaamheid spelen hierin een grote rol. Ik doe mijn werk graag!

Wat is het grootste verschil met het werk in het ziekenhuis?
Hierover kan ik niet meespreken. Mijn werkverleden spreekt zich enkel uit in verzorgingstehuis, verpleegtehuizen en de wijkverpleging

Werkzaamheden
Wat is het leukste aan je werk?
Wat niet? De afwisseling, de cliënten, de collega’s, het contact en gezelligheid? Het is er allemaal. Het leukste… Ik denk toch de 1-op-1 gesprekken met cliënten. Hoe een cliënt met liefde over een verleden of vol lof over een passie spreekt. De kleine momenten!

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Mijn werkdag begint niet op de werkvloer. Eerst pak ik nog even enkele uren slaap, ik nuttig een goede warme maaltijd en dan maak ik met mijn honden nog een flinke wandeling voor dat ik start met de nachtdienst!
Mijn collega’s en ik starten om 22.30uur. Na een overdracht, lezen wij documenten in van het gehele tehuis. Hierin kunnen wij alle bijzonderheden terugvinden. In de nachtdienst lopen wij controleronden door het tehuis en ondersteunen wij cliënten met een hulpvraag. Cliënten kunnen ons oproepen via een belsysteem. De hulpvraag verschilt per cliënt natuurlijk.

Cliënten wensen ondersteuning bij de bedgang, toiletgang en soms toch ook een valpartij. Mijn collega’s en ik hebben allen een werktelefoon in bezit en kunnen elkaar zo bereiken indien nodig. Samen bieden wij zorg voor 86 cliënten. Om iets voor 07.30 uur  beginnen we met de overdracht aan de dagdienst en sluiten wij onze dienst af. Dan zelf op naar bed!

Wat voor cijfer geef je je werk bij ZorgSaam op een schaal van 1 tot 10?
Een 9! Want het kan er toch alleen maar leuker op worden?
ZorgSaam groeit, dus wij ook!