Rogier is werkzaam als Ergotherapeut.

Rogier verhuisde vanuit Brabant naar het Belgische dorpje Laarne en is nu werkzaam als Ergotherapeut bij Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Hij neemt ons mee in zijn verhaal en redenen om vanuit België aan de slag te gaan in Nederland.

Rogier, in welke functie ben jij werkzaam bij Zorgsaam?
Ik werk iets langer dan een jaar als Ergotherapeut bij de Blaauw Hoeve in Hulst.

Maar hoe kom je vanuit Brabant in Laarne terecht?
In Brabant woonde ik al aan de grens van België. Toen ik besloot om de opleiding Ergotherapie te gaan volgen bleek de beste oplossing om deze te gaan volgen aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Tijdens mijn studie ben ik mijn vriendin tegengekomen en dat heeft mij uiteindelijk doen besluiten om te gaan verhuizen naar Laarne.

Wat heeft jou doen solliciteren bij een Nederlands bedrijf?
Tijdens mijn stages merkte ik in België bij zorginstellingen een bepaalde hiërarchie en cultuur die ik niet gewend was. Dit heeft mij doen besluiten om net over de grens te gaan kijken en zo kwam ik uit bij Zorgsaam. Ik kende er verder nog niemand maar heb, na een sollicitatie, een keer mogen meelopen en zo de functie mogen proeven en kennis gemaakt met Zorgsaam. Deze kennismaking was erg positief, vandaar dat ik hier nu aan het werk ben!

Kan je enkele verschillen noemen tussen werken in Nederland en België?
Naast dat de cultuur hier anders is, is ook het takenpakket een stuk breder en krijg je meer verantwoordelijkheid. Vooral dat laatste is iets wat ik erg fijn vind.

Hoe heb jij jouzelf laten informeren over de verschillen in wetgeving tussen België en Nederland?
Ik heb voornamelijk alles zelf online opgezocht en dan voornamelijk op de website van de Nederlandse Overheid. Zo moest bijvoorbeeld mijn diploma vanuit België erkend worden in Nederland en ook belastingaangifte werkt iets anders. Maar daarvoor heb ikzelf een belastingadviseur ingeschakeld. Tot slot kon ik met mijn vragen terecht bij een collega die ook vanuit België bij Zorgsaam aan het werk was.

Vond je het lastig qua administratie om in Nederland aan de slag te gaan terwijl je in Belgïe woont?
Nee, het enige puntje is dat alles wat langer duurt omdat je in afwachting bent van bepaalde zaken zoals het erkennen van je diploma.

Heb je nog tips voor toekomstige collega’s die de overstap overwegen?
Durf de stap te zetten! Het is vaak veel mee gedoe dan je denkt. En vaak is het ook mogelijk om eens mee te lopen zodat je de organisatie wat beter leert kennen.

Waarom zouden toekomstige collega’s de overstap moeten maken?
Je hebt vaak meer variatie in je takenpakket en ook de arbeidsvoorwaarden zijn erg gunstig!