Jasna is werkzaam als verzorgende.

Benieuwd naar het verhaal van Jasna? Lees het verhaal hieronder.

Hoe ben je bij ZorgSaam terecht gekomen?
Ik ben 4jaar geleden verhuisd naar Nederland net over de grens en zocht een nieuwe baan dicht bij huis. Ik was tijdelijk gestopt in de zorg omdat ik het in België niet meer fijn werken vond, toen heeft een kennis mij aangeraden om het nog een keertje te proberen in Nederland via ZorgSaam.

Leuk! Dat is mooi om te horen! En in welke functie ben jij werkzaam?
Ik ben daar werkzaam als Verzorgende Niv.2 plus, via ZorgSaam heb ik nog een plus opleiding gevolgd. Ik werk nu op de Korenmarkt in Hulst

En wat heeft jou doen solliciteren bij een Nederlands bedrijf?
Ik had vernomen dat de werking in Nederland anders was en dat wou ik graag ontdekken.

Alleen maar complimenten en mooie dingen om te horen! Wat vind jij het grootste verschil tussen werken in Nederland en België?
In België ging ik naar huis met een leeg gevoel vanbinnen, ik kon taken en behoeftes van bewoners niet vervullen door de hoge werkdruk. Ik heb altijd op afdelingen gewerkt waar we met 2 collega’s een dienst draaien waardoor je eigenlijk een soort van fabriekswerk deed. De afdelingen hadden bv minstens 35 bewoners en moesten verzorgd zijn op 2uur tijd.
Hier in Nederland is dat niet zo, op de afdeling waar ik nu werk staan we met 2 collega’s voor 8 bewoners.

Ik snap dat dat dit een groot verschil is. En uiteindelijk kies je natuurlijk voor de zorg, omdat je warme zorg wilt verlenen. Omtrent de administratieve lasten: hoe heb jij jouzelf laten informeren over de verschillen in wetgeving tussen België en Nederland?
Ik heb me hierin verdiept via het internet en heel veel gevraagd en geleerd van collega’s.

Heb je handige tips voor collega’s uit België die overwegen een overstap te maken naar Nederland?
Je moet goed bekijken met welk niveau je diploma gelijkgesteld wordt. Word deze niet gelijk gesteld met wat je echt wil doen in de zorg, zijn er nog steeds enorm veel opleidingen die via ZorgSaam kan volgen.

Waarom zouden ze een overstap moeten maken?
In Nederland ga je naar huis met een voldaan en leuk gevoel. Je hebt veel ondersteuning uit verschillende hoeken waardoor je nergens alleen voor staat. Het is gewoonweg anders werken dan in België maar dit moet je zelf ontdekken.